Niezwykle ważne jest, aby od najmłodszych lat zapoznawać dzieci z zasadami zdrowego odżywiania.  Z myślą o tym wybraliśmy się do gospodarstwa ekologicznego „EKORAB” w Jasieniu.

Dzięki tej wyprawie dzieci miały możliwość poznać rodzinne gospodarstwo, w którym żywność przetwarzana jest od początku do końca metodami tradycyjnymi z użyciem własnych maszyn i urządzeń. Przedszkolaki zapoznały się z pracą maszyn do wyrobu mąki, płatków, kaszy i oleju. Dzieci poznały również recepturę i etapy wyrabiania ciasta do wypieku bułek i chleba. Następnym etapem programu był wypiek bułeczek z ekologicznej mąki. Z ciasta przygotowanego wcześniej mali uczestnicy tworzyli i formowali własne kształty bułeczek i rogali. W czasie kiedy bułki były w piecu przedszkolaki z ochotą degustowały ekologiczne produkty: wiejski chleb z masłem i dżemem, różne rodzaje serów, bułki orkiszowe oraz domowy kompot. Na koniec wycieczki dzieci zapakowały jeszcze ciepłe, przygotowane przez siebie bułeczki.